Meddelare: J. Norberg  År: 1914

Socken/stad: Indal  By/kvarter: Micksäter

Under skråtiden fanns i bibeln sju Moseböcker, men de två sista blev borttagna av prästerna, för i dessa böcker stod allting både ont och gott. Där stod "läsningar" för blod och värk och allt annat ont, men de togs som sagt bort, för de var rädd, att människorna alldeles skulle utrota varandra, om de fick hand om denna makt. I vårt land finnes nog bara en enda bibel med alla Moseböckerna. Den är inlåst i Uppsala domkyrka. Men munkarna präntade för hand utdrag ur 6e och 7e Mosebok, och ett sänt där utdrag har jag en gång haft om hand en enda dag. Det tillhörde en gammal gubbe hemma i Säbrå.

Sagesmannen här ovan kallas allmänt i trakten "Troll-Norberg", emedan han sysslar med de gamla, vidskepliga konsterna. Han skall vara ganska mycket anlitad. Helt säkert kan han en hel del "läsningar" och dyl., men det lyckades ej för mig att få veta något av honom. Han var den allra mest förbehållsamme jag påträffat. Det uppgavs för mig, att N. var så skicklig, att han kunde tala om för en vitt främmande hjälpsökandes, vad denne ville, huru han hade det ställt hemma o.s.v. När jag kom till honom, inleddes jag mitt samtal med honom sålunda: "Kan du Norberg räkna ut, vad jag har för ett ärende?". Han var tyst ett par ögonblick, och så kom det långsamt och begrundande: "Han är långt bortifrån". - "Jaa, mycket långt". Nu anlade gubben ett löjligt allvarlig, rent profetisk min, fäste blicken på mig länge och skarpt, och slutligen kom orakelsvaret, beledsagat av bekräftande nickningar med huvudet: Jaha - dä här är nog helst en ganska allvarlig sak du har att göra med, kan jag märka". - Gubben trodde, att jag var i behov av hans hjälp med något "ont", som drabbat mig eller mitt hus, och skulle ge mig prov på sin "klokskap" men högg jämmerligen illa i sen. Jag ångrar, att jag icke var kvicktänkt och fördomsfri nog att duka upp en lämplig om "modstulna" kor eller "förgjorda" fiskedon eller dylikt. Utan tvivel hade jag fått en mycket rolig och lärorik stund. Nu blev däremot utbytet skäligen magert - endast ovanstående uppgift.